Premium Kiwi

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Το Premium Kiwi στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου διαχείρισης των ελληνικών ακτινίδιων, με έμφαση στη βελτίωση της συντηρισιμότητας και στη διατήρηση της ποιότητάς τους, ώστε αυτά να εξαχθούν σε σημαντικές, αναδυόμενες αλλά μακρινές αγορές του εξωτερικού, συγκεκριμένα στη Γερμανία, στην Ινδία, στην Κίνα, και στον Καναδά. Τα εν λόγω ακτινίδια θα πληρούν τεχνικές προδιαγραφές συγκομιδής, συντήρησης, μεταφοράς, ωρίμανσης στο ‘ράφι’, και γευστικής ποιότητας.

 

Συμμετέχοντες φορείς:

Οι συμμετέχουσες εταιρείες Πρωτοφανούσης ΑΕ (εμπορική επωνυμία PROTON) και Χατζησαλάτας ΑΕ (εμπορική επωνυμία Φρουτέλειον), είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελληνικών ακτινιδίων με σημαντική εμπειρία, υποδομές και δίκτυο στον τομέα της μεταφοράς ακτινιδίων σε απομακρυσμένες αγορές, ενώ η εταιρεία AgroCELL εξειδικεύεται στις τεχνολογίες μετασυλλεκτικής συντήρηση φρούτων. Η επιστημονική ομάδα των ερευνητικών φορέων ΑΠΘ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στον πειραματισμό της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας του ακτινιδίου και των σχετικών αναλυτικών μεθοδολογιών και η εταιρεία Novacert εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης και προβολής νωπών γεωργικών και μεταποιημένων προϊόντων σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ολοκληρωμένα media plan. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς διακρίνονται για τη συστηματικότητα και την ποιότητα της εργασίας τους, ενώ επιπρόσθετα η συμμετοχή τους βασίζεται στην επιχειρησιακή φήμη και εμπειρία που διαθέτουν, ώστε να αντιληφθούν τις απαιτήσεις του Έργου και να διαθέτουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων του έργου μετά τη λήξη του.

Η μη καταστροφική τεχνολογία σε συνδυασμό με γευστικές δοκιμές για επιλογή καρπών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά θα εφαρμοστούν από τον ΕΛΓΟ και το ΑΠΘ, συγκεκριμένα από τα Εργαστήρια Δενδροκομίας (ΕΔ-ΑΠΘ) και Γεωργικής Μηχανολογίας (ΕΓΜ-ΑΠΘ), με την ενεργή συμμετοχή των ΑΓΚΡΟΣΕΛΛ, Πρωτοφανούσης, Χατζησαλάτας. Η ανάπτυξη μεθοδολογίας για την πρόβλεψη της δυνατότητας των ακτινιδίων για παρατεταμένη ψυχρή συντήρηση χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις, Τεχνητής Νοημοσύνης, νευρωνικών δικτύων και βαθιάς εκμάθησης θα γίνει από το ΑΠΘ (ΕΔ-ΑΠΘ και ΕΓΜ-ΑΠΘ). Η εφαρμογή πολλαπλών μοριακών (-ομικών) τεχνολογιών θα γίνει από το ΕΔ-ΑΠΘ σε συνέργεια με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η ανάπτυξη του πρωτόκολλου ορθής επιλογής και διαχείρισης ακτινιδίων για μεταφορά σε μακρινές αγορές υψηλού ενδιαφέροντος θα γίνει από το ΑΠΘ και την ΑΓΚΡΟΣΕΛΛ με συνεργασία όλων των υπολοίπων φορέων. Τέλος,η διαμόρφωση της εμπορικής ταυτότητας των ακτινίδιων στις αγορές – στόχους θα γίνει από τηNovacert με τη συμμετοχή των εταιρειών Πρωτοφανούσης, Χατζησαλάτας, ΑΓΚΡΟΣΕΛΛ. Όλοι οι φορείς θα συμμετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου επικοινωνίας και της διάχυσης της γνώσης του έργου.

Χρηματοδότηση:

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Β’ κύκλος Ενιαίας Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»  (Παρέμβαση ΙΙ).

Αρχείο έργου: